В рамките на пресконференция в Анкара след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу поясни, че посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в страната е било планирано преди земетресенията от 6 февруари, предава ТАСС.

"Самото посещение беше планирано още преди земетресенията. Блинкен ще пристигне по план – в неделя, когато ще посети районите, засегнати от бедствието, а в понеделник ще проведем разговори с него.. По време на срещата определено ще обсъдим процеса за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО“, отбеляза Чавушоглу на пресконференция. Страните възнамеряват да обсъдят и ситуацията около конфликта в Украйна.

Според Държавния департамент на САЩ Блинкен ще бъде на официални посещения в Германия, Турция и Гърция в периода от 16 до 22 февруари. В Германия той ще участва на Мюнхенската конференция по сигурността, както и в редица двустранни и многостранни срещи за обсъждане на по-нататъшната подкрепа за Украйна, помощта за Турция и Сирия. На 19 февруари първият дипломат на Вашингтон ще посети военновъздушната база Инджирлик в Турция, където ще наблюдава предоставянето на помощ от САЩ след земетресението. След това той ще се отправи към Анкара за с Чавушоглу и други официални лица на страната, за да обсъдят по-нататъшната помощ за Турция и сътрудничеството в рамките на НАТО.