Китайският президент Си Дзинпин е призовал висшите си служители по националната сигурност да обмислят "най-лошите сценарии“ и да се подготвят за "бурно море“, докато управляващата Комунистическа партия засилва усилията си да се противопостави на всякакви предполагаеми вътрешни и външни заплахи. За това съобщава CNN.



"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и съкращения, и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.


"Сложността и трудността на въпросите на националната сигурност, пред които сме изправени сега, се увеличиха значително“, е заявил Си на заседание на комисията по национална сигурност на партията, съобщи държавната информационна агенция Синхуа.

"Трябва да се придържаме към мисли за най-лошия сценарий и да се подготвим да се подложим на големите изпитания на силни ветрове и бурни вълни и дори опасни, бурни морета“, е добавил той.

Последните строги инструкции от Си, най-могъщият лидер на Китай от десетилетия, идват, докато Пекин е изправен пред множество предизвикателства, от затруднена икономика до това, което той вижда като все по-враждебна международна среда.

Пред лицето на това, което той е нарекъл "сложна и сериозна“ ситуация, Си е заявил, че Китай трябва да ускори модернизацията на своята система за национална сигурност и способности, като се фокусира върху това да ги направи по-ефективни в "реална битка и практическа употреба“.

Той също така е призовал Китай да продължи напред с изграждането на национална система за наблюдение на риска за сигурността и ранно предупреждение, да подобри образованието за национална сигурност и да подобри управлението на данните и сигурността на изкуствения интелект.

"Откакто дойде на власт преди десетилетие, Си превърна националната сигурност в ключова парадигма, която прониква във всички аспекти на управлението на Китай, смятат експерти. Той разшири концепцията за национална сигурност, за да обхване всичко, от политика, икономика, отбрана, култура и екология до киберпространството. Той се простира от дълбокото море и полярните региони до космоса, както и големи масиви от информация и изкуственият интелект".

Съгласно концепцията на Си за "всеобхватна национална сигурност“ Китай въведе набор от закони, за да се защити срещу възприемани заплахи, включително закони за борба с тероризма, контрашпионаж, киберсигурност, чуждестранни неправителствени организации, национално разузнаване и сигурност на данните.

Съвсем наскоро той разшири обхвата на своя вече мащабен закон за контрашпионажа от обхващане на държавни тайни и разузнаване до всякакви "документи, данни, материали или елементи, свързани с националната сигурност и интереси“.

"Всичко в КНР на Си е национална сигурност и има засилващ се фокус върху по-доброто координиране на сигурността и развитието, като изглежда, че в страната сигурността надделява над икономиката“, е заявил Бил Бишоп, дългогодишен китайски наблюдател, в бюлетина на Sinocism.

В Хонконг Пекин наложи широкообхватен закон за националната сигурност, за да потуши несъгласието след огромни протести за демокрация, които разтърсиха града.

Усещането, че сигурността е изместила икономическия растеж като основен приоритет на Пекин, се усложнява от множество скорошни нападения на чуждестранни компании, включително американската консултантска компания Bain & Company и фирмата за надлежна проверка Mintz Group.

Набезите изплашиха международния бизнес във време, когато китайското правителство се опитва да привлече чуждестранни инвестиции, за да помогне за съживяването на забавяща се икономика, възпрепятствана от три години на нулеви Covid ограничения.

През март китайските власти задържаха японски служител на Astellas Pharma в Пекин по подозрение за шпионаж – 17-ият японски гражданин, задържан в Китай от въвеждането на закона за контрашпионажа през 2014 г.

На срещата Си е заявил, че Китай трябва проактивно да формира "сигурна външна среда“, за да поддържа по-добре сигурността на "отварянето“ на страната и "насърчаване на дълбоката интеграция на развитието и сигурността“.