Системите за противоракетна отбрана Patriot трябва да бъдат разположени в Украйна по-бързо от първоначално планираното, а през следващите дни група от 65 украински войници ще завърши обучението за използването им във Форт Сил, Оклахома. Това разкриха служители на отбраната на САЩ, предава американския телевизионен канал CNN.

Очаква се украинските военни да бъдат прехвърлени в Европа за допълнително обучение по двете системи Patriot - една американска и една, построена от германци и нидерландци - които ще бъдат разположени в Украйна през следващите седмици, уточниха официални лица пред репортери.

Американските инструктори във Форт Сил, където 65-те украинци са тренирали от 15 януари насам, са успели значително да ускорят графика на курса поради основните познания на украинците за системите за противовъздушна отбрана, допълниха служителите.

По-рано през деня бе обявено, че САЩ ще доставят танкове Abrams на Украйна много по-рано от планирането, като изпратят по-стари модели M1-A1 вместо по-модерната версия на танка.