Европейският съюз не планира официално да санкционира руската държавна ядрена компания "Росатом" в своя 11-ти пакет от санкции, според високопоставен служител на ЕС, цитиран от CNN.

Служителят е заявил на журналисти по време на брифинг, че въпреки че държавите-членки намаляват зависимостта си от руската енергия, блокът няма да се насочи официално към "Росатом" в предстоящия пакет. 

Блокът вярва, че "само санкциите“ няма да доведат до независимост от руските енергийни доставки, е подчертал служителят, заявявайки, че има "други начини за постигане на същата цел“.

Краят на изявлението на срещата на върха на Г-7 в Хирошима се очаква да очертае трайния ангажимент на групата към независимост от руските ядрени енергийни източници.

Американската медия припомня, че преди войната Европа е най-големият купувач на руски газ. ЕС е внесъл руска енергия на стойност почти 100 милиарда евро (195.16 милиарда лева) през 2021 г. Докато блокът наложи наказателни икономически санкции на Русия, позицията им относно вноса на руска енергия е доста мека, пише CNN. Киев призова европейските страни да се ангажират с постоянен бойкот на руския газ, но някои откриха, че е скъпо и болезнено да откажат икономиките си от евтините руски доставки.