Американски служители са установили още през януари, че се води вътрешна борба за власт между частната военна група "Вагнер" и руското правителство и оттогава са събирали (информация) и са наблюдавали отблизо разузнавателна информация за нестабилната динамика, според официални лица, цитирани от CNN.

Тъй като инвазията на Русия в Украйна спря по-рано тази година, висши американски служители са заявили, че виждат индикации за напрежение между Кремъл и ръководителя на групата "Вагнер" Евгений Пригожин. Те са съобщили, че вярват, че това напрежение ще нарасне през следващите месеци.

Длъжностни лица са посочили, че оценките им за ситуацията произтичат от разузнаването, което показва колко сериозно Белият дом и Пентагонът са приели потенциала за борба за власт, която да причини допълнителна нестабилност в продължаващия конфликт.

Пригожин също често излъчва оплакванията си публично, като през последните месеци публикува множество аудио съобщения и видеоклипове, осъждащи военното ръководство на Москва, особено министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на руските въоръжени сили генерал Валери Герасимов.

Руското вътрешно разузнаване е открило наказателно дело срещу Пригожин, след като изглежда, че пресича червената линия с Кремъл на 23 юни.

Пригожин, един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин, обеща да отмъсти на военното ръководство на страната, след като обвини руските сили, че са ударили военен лагер на Вагнер и са убили "огромно количество“ от неговите наемници.

Министерството на отбраната на Русия отрече твърденията, като ги нарече "информационна провокация".

Към 23 юни вечерта президентът на САЩ Джо Байдън е бил информиран за развиващата се ситуация в Русия, според говорителя на Съвета за национална сигурност Адам Ходж.

През януари високопоставен служител на Белия дом е заявил, че "Вагнер" се превръща в "конкурентен център на силата на руската армия и други руски армии“. Длъжностни лица предположиха по това време, че Пригожин работи за прокарване на собствените си интереси в Украйна, вместо за по-широките руски цели.

Групата Вагнер, за която Западът твърдеше, че е вербувала затворници за бойни действия в Украйна, вземаше решения въз основа на "какво ще генерират за Пригожин по отношение на положителна публичност“, е заявил Джон Кърби, координатор на Съвета за национална сигурност за стратегическите комуникации, през януари.

Оттогава Белият дом и други сътрудници по националната сигурност на САЩ са силно настроени към това, което според един служител е "продължаваща битка“ между Пригожин и руското министерство на отбраната.

CNN по-рано съобщи, че Пригожин се е конфронтирал директно с Путин миналата година относно убеждението си, че войната в Украйна е лошо управлявана от висши генерали, които са начело, според американски служители. По онова време служители на американското разузнаване сметнаха срещата с Пригожин за достатъчно значима, за да бъде включена в един от ежедневните брифинги на Байдън, са заявили източници.

Въпреки че не е ясно как е реагирал Путин на тази конфронтация, служители на американското разузнаване по това време са смяталиа, че това е още едно доказателство, че Пригожин, който не е част от руското правителство, се опитва да наложи влиянието си, тъй като САЩ наблюдават отблизо силовите структури вътре в Кремъл. От своя страна Кремъл отрича официални лица да са критикували ръководството на военните действия.