Бундесверът започна обучение на украински войници за работа с танкове Leopard 2, съобщава германското издание Der Spiegel, като се позовава на представител на Министерството на отбраната на ФРГ.

Обучението "започна днес и ще продължи до края на първото тримесечие“, поясни говорител в рамките на брифинг, като допълни, че то провежда на военен полигон в долносаксонския град Мюнстер. Припомня се, че украинците се обучаваха там как да боравят с бойни машини на пехотата Marder.

Според Der Spiegel курсовете ще бъдат ускорени и ще продължат едва 6-8 седмици. Обикновено подготовката за управление на Leopard 2 отнема няколко години, отбелязва изданието. От Бундесвера признават, че украинските военни ще бъдат обучени само на основни умения за боравене с танковете, както и на взаимодействие между Leopard 2 и Marder на бойното поле.

Ако всичко върви по план, първите украински военни ще бъдат изпратени на фронта с Leopard 2 в края на март, пише Der Spiegel. Припомня се, че от началото на войната около 1 500 украински войници са преминали обучение в Германия за работа с различни бойни системи, като самоходни зенитни установки Gepard и гаубици Panzerhaubitze 2000.

На 25 януари германското правителство потвърди, че ще изпрати 14 танка Leopard 2 в Украйна и ще даде разрешение на други страни за реекспорта им. Според министъра на отбраната на Германия Борис Писториус Leopard 2 ще бъде изпратен в Украйна "до края на март". Други страни, по-специално Великобритания, Норвегия, Полша, Словакия и Франция, също обявиха намерението си да предоставят на Киев танкове западно производство. Киев очаква да получи до 140 танка от 12 държави.