Бундестагът гласува против предложението на опозиционния Съюз (ХДС/ХСС) за доставка на крилати ракети Taurus на Украйна, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Предложението бе отхвърлено с гласовете на 480 от депутатите, 182-ма гласуваха "за“, а петима се въздържаха от вота.

В навечерието на гласуването председателят на Християндемократическия съюз (ХДС) Фридрих Мерц призова партиите от т.нар. светофарна коалиция (ГСДП, "Зелени“ и СвДП) да подкрепят предложението. "Повратната точка“, обявена от канцлера Олаф Шолц, досега до голяма степен "остава само на думи“, коментира той.

На скептиците по отношение на доставките на Taurus за Украйна Мерц заяви, че Германия е би трябвало да е научила от историята, че умиротворяването на режим, който не спазва никакви правила, е безполезно. "Това води до обратното на това, което искаме: сигурност и свобода“. В предложението на Съюза (ХДС/ХСС) "За истинска повратна точка в германската външна политика и политика на сигурност“ депутатите призовават за "незабавна доставка“ на оръжейни системи, поискани и налични в Германия за нуждите на Украйна във войната срещу Русия, включително крилатите ракети Taurus. Германия трябва да поеме европейското лидерство и координация. Въпреки заплахата от Русия, Берлин обаче остава далеч от "промяна на стратегическата парадигма“, се посочва в изявлението.

Политици от управляващите партии разкритикуваха предложението на опозицията, подчертават от редакцията.