Парламентът на Северна Македония прие промените в Закона за сдруженията с 67 гласа "за“, дадени както от депутатите на управляващите, така и от тези на опозицията, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал "Алсат-М“.

Промените бяха предложени след откриването на български културни центрове в Битоля и Охрид, носещи имената на противоречиви личности от миналото, свързани с фашизма – "Ванче Михайлов" и "Цар Борис III", отбелязва медията.

Оттук нататък специално сформирана Комисия в Министерството на правосъдието ще решава дали дадено име на сдружение е приемливо или не.

"Днес ще приемем един малък и на пръв поглед незначителен закон, който всъщност ще бъде използван за защита на антифашисткото минало и историческата истина на страната ни“, заяви Рашела Мизрахи от ВМРО-ДПМНЕ.

"След всичко, което се случи през последните няколко дни, изключително важно е да се дистанцираме от подобно развитие, да не позволяваме да се създават подобни сдружения в държавата и това е начинът това да се реализира на практика“, подчерта на свой ред Соня Мираковска от Нова социалдемократическа партия (НСДП).

Промените засягат и вече учредени сдружения, които трябва да сменят имената си - в противен случай министърът на правосъдието ще отговаря за заличаването им от Централния регистър.

"Организациите, сдруженията, фондациите, съюзите и другите форми на сдружаване, регистрирани по реда на Закона за сдруженията и фондациите, са длъжни в тримесечен срок от влизането в сила на този закон да хармонизират наименованието си, съгласно разпоредбите на този закон, пред Централния регистър“, се посочва в измененията на Закона за сдруженията.