В периода между октомври 2016 и май 2021 година организирана престъпна група от петима граждани на България е успяла да присвои повече от 50 милиона паунда от социални помощи във Великобритания, съобщава телевизионният канал Sky News, като подчертава, че това е "най-голямата измама с обезщетения правната история“ на страната.

Българските граждани Галина Николова, 38 години, Стоян Стоянов, 27 години, Цветка Тодорова, 52 години, Гюнеш Али, 33 години, и Патриция Панева, 26 години, са се признали за виновни за престъпления, свързани с измами и пране на пари. Те ще бъдат изправени пред съда през месец май.

Бандата за измами с обезщетения е изпратила хиляди фалшиви искове за Universal Credit, използвайки или реални хора, или откраднати самоличности. Тези искове са били подплатени с набор от фалшиви документи, включително фалшиви фишове за заплати.

Като част от разследването полицията на Острова е идентифицирала три "фабрики за обезщетения“ в Лондон, откъдето произхождат повтарящи се фалшиви искове за обезщетения.

По време на акциите полицията е открила и "пакети с искове“, съдържащи фалшиви документи, както и пачки пари, натъпкани в пазарски чанти и куфари, луксозен автомобил и дизайнерски стоки, сред които часовници, якета и очила.

Прокурорът Бен Рийд описва делото като "сложен и предизвикателен случай“, който изисква "тясна и ефективна работа“ между властите на Обединеното кралство и международните партньори в България и агенцията на Европейския съюз за борба с престъпността - Евроюст.

"Това дело е най-голямото съдебно преследване за измама с облаги, завеждано някога в съдилищата в Англия и Уелс“, уточни той.

"В продължение на няколко години обвиняемите са извършвали измами в промишлен мащаб срещу системата за универсален кредит, коствайки на данъкоплатеца повече от 50 милиона лири“, допълни той.

"Подавайки хиляди неверни твърдения, организираните престъпници се обогатиха от държавни средства, предназначени за защита и помощ на най-уязвимите хора в нашето общество“.

По думите на Рийд ще бъдат предприети процедури за конфискация срещу обвиняемите в опит да възстановят откраднатите пари.