Raytheon Technologies е съобщила, че е получила договор на стойност 1,15 милиарда долара (2.09 милиарда лева) от ВВС на САЩ за AIM-120 D-3 и C-8 AMRAAM (усъвършенствани ракети със среден обсег въздух-въздух), предаде Reuters.

Договорът включва некласифицирани чуждестранни военни доставки за няколко страни, като Украйна и България.

"Бюджетите за отбрана нараснаха, тъй като Западът бърза да доставя оръжие на Украйна и увеличава финансирането за бъдещи програми за развитие. През последните години Конгресът на САЩ увеличи разходите за отбрана с повече, отколкото всеки президент иска, обикновено с десетки милиарди долари", пише британската агенция.

Договорът, който предоставя ракети както на ВВС, така и на ВМС на САЩ, също така ще доставя AMRAAM на 18 страни, включително Украйна.

Това идва ден след като изпълнителят на отбраната получи договор за модификация на стойност 264 милиона долара (479.08 милиона лева) от американския флот за производство и доставка на 571 ракети с малък обсег AIM-9X Sidewinder.

В прессъобщение на Пентагона, се посочва, че този договор включва некласифицирани чуждестранни военни доставки за Бахрейн, Белгия, България, Канада, Финландия, Унгария, Италия, Япония, Холандия, Норвегия, Катар, Саудитска Арабия, Сингапур, Южна Корея, Испания, Швейцария, Украйна и Великобритания, допълват от "Европейская правда".

Договорът предвижда производство на ракети, системи AMRAAM, резервни части, както и инженерно-техническа поддръжка на производството.

Очаква се производството да приключи до 31 януари 2027 г.

AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile) е американска управляема ракета със среден обсег въздух-въздух за всякакви метеорологични условия.

Ракетите AMRAAM са основното оръжие въздух-въздух на всички видове съвременни изтребители на въоръжените сили на САЩ. Ракетите от семейството също са в експлоатация с изтребители на страни от НАТО и други съюзници на САЩ.

Ракетата се използва и в норвежко-американския зенитно-ракетен комплекс NASAMS.