Двама граждани на Беларус и един гражданин на Руската федерация, свързани с Руската православна църква (РПЦ), бяха експулсирани от България, отбелязва EA Daily в материал, публикуван под заглавие "България се опълчи на Руската православна църква“.

В статията се припомня, че тримата са били експулсирани от страната, а също така са били лишени от право на пребиваване и влизане в България за срок от пет години.

"Мерките са въведени във връзка с дейността им, насочена срещу националната сигурност и интересите на Република България“, цитира медията прессъобщение от ДАНС. В него се обяснява, че горепосочените лица "са свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската федерация за целенасочено въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси“.

На свой ред от руското посолство в София съобщават, че единият от депортираните е клирик на Руската православна църква, предстоятел на Подворието на Московската патриаршия в София архимандрит Васиан (светско име - Николай Змеев), който преди това е бил представител на патриарха на Москва и цяла Русия в Беларуската екзархия. Другите двама са били служители на църквата "Св. Николай Мирликийски“ - протойерей Евгений Павелчук и Владимир Бонко.

"Възмутени сме от факта и формата на взетото от българска страна решение. Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културни и хуманитарни връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и да настрои двата народа един срещу друг. Особено важно е, че тази стъпка беше направена на празника Рождество на Пресвета Богородица - свещен и чист ден за енориашите на Руската православна църква. Подчертаваме, че отговорността за бързата деградация на двустранното взаимодействие е изцяло на българската страна“, припомня медията изявлението на руската дипломатическа мисия в България.

EA Daily също така отбелязва, че България се придържа към общоевропейската политика на санкционен натиск срещу Русия и Беларус. "Освен това София оказва подкрепа на режима в Киев“, пише още медията.