Единадесет европейски страни, сред които и България, се ангажираха във вторник (28 февруари) да "си сътрудничат по-тясно“ по цялата верига на ядрени доставки и да насърчават "общи промишлени проекти“ в нови производствени мощности, както и нови технологии като малки реактори, пише Euractiv.

Представители на членките подписаха декларация в Стокхолм с цел "съвместно потвърждаване на желанието си за укрепване на европейското сътрудничество в областта на ядрената енергия“, според изявление.

"Ядрената енергия е един от многото инструменти за постигане на нашите климатични цели, за генериране на базова електроенергия и за гарантиране на сигурността на доставките“, се казва в декларацията, която беше подписана в рамките на среща на министрите на енергетиката на ЕС, организирана от Швеция, настоящият ротационен председател на Съвета на ЕС.

Френският министър на енергийния преход Агнес-Руние Рунаше, която инициира срещата, заяви, че целта на алианса е "да структурира сътрудничеството по цялата верига на ядрената стойност“ и да предостави на Европа "всички инструменти за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г.“.

Единадесетте подписали са България, Хърватия, Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон също участва в срещата, потвърди представител на ЕС.