Гърция води преговори за поемане на задълженията за наблюдение на въздушното пространство на още една съседна държава – България, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini, като се позовава на "добре осведомени източници“.

България е подала искане чрез НАТО за тримесечно наблюдение на въздушното й пространство в рамките на мисията Air Policing.

Припомняме се, че ВВС на Гърция, заедно с тези на Италия, изпълняват мисии за въздушно наблюдение на въздушните пространства на Албания, Черна гора и Северна Македония .

В конкретните държави отговорността се разпределя на две седмици (15 дни за Гърция, 15 за Италия) в контекста на по-широката политика, следвана от НАТО, т.е. въздушното пространство на държава-членка на Алианса не трябва да бъде охранявано само от ВВС на една държава-членка.

Искането за помощ от гръцките ВВС в българското въздушно пространство е обсъдено на дипломатическо ниво, както и във Върховния щаб на съюзническите сили на НАТО в Европа (SHAPE). България разполага с ограничен флот от стари изтребители МИГ-29А, чиито възможности са ограничени, коментират от редакцията.

Войната в Украйна и задаващият се разрив на отношенията на ниво военна техника доведе София до решението да поръча американски F-16C/D 70s. Очаква се първият самолет да бъде доставен в България едва през 2025 г.

Предвид това и въз основа на факта, че съществуващите МИГ-29А на българските ВВС са с много ниска готовност с оглед нарасналите нужди от наблюдение на въздушното пространство, не е изненадващо, че дискусиите са започнали по инициатива на София, отбелязва още изданието. Те всъщност подновяват сценариите за възможността България да предостави част от изтребителите, които има, на Украйна. Разговорите, разбира се, се провеждат на съвсем друго ниво.

Контактите между Атина и София в областта на наблюдението на въздушното пространство са последният епизод от все по-тесните контакти, които се култивират между двете страни.

България внася втечнен природен газ през Александруполис , а през следващите месеци ще се види дали наистина е възможно да се изгради петролопровод от Бургас до Александруполис.