Унгария няма да арестува държавния глава на Руската федерация Владимир Путин на своя територия - въпреки заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд (МНС). Това обяви говорителят на правителството в Будапеща Гергели Гуляш, съобщава германският вестник Die Zeit.

Гуляш обясни, че Унгария е подписала и ратифицирала Римския статут, с който е създаден съдът в Хага. Но той не е вграден в правната система на страната.

 "Унгария никога не е провъзгласявала статута на МНС“, тъй като това е в противоречие с Конституцията, обясни представителят на Будапеща.

Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест срещу Владимир Путин за военни престъпления в Украйна миналия петък. Унгария подписа Римския статут на Съда през 1999 г. и го ратифицира през 2001 г., но президентите й така и не подписаха закона за ратификация. Те се позоваха на предполагаеми несъвместимости с унгарската конституция. МНС обаче счита Унгария за подписала държава и следователно обвързана с Римския статут, припомня изданието.