През последните седмици руските войски постепенно настъпват през руините на Мариинка, град в Донецка област. Сега Русия вероятно контролира по-голямата част от застроената територия. Това се казва в последния доклад на Британското разузнаване в социалната мрежа X, предава РБК-Украйна.

Както се отбелязва в сводката, украинските сили все още контролират части от територията в западните покрайнини на града.

От 2014 г. Мариинка е лежи на фронтовата линия. Преди войната населението й е от 9000 души. Според британското разузнаване тя вече е напълно разрушена: кадри от дрон показват, че по-голямата част от сградите са превърнати в руини.

"Възобновяването на дейността на Русия в Мариинка е част от есенната офанзива на Русия, чийто приоритет е да разшири руския контрол над останалите части на Донецка област. Много е вероятно това все още да е една от основните военни цели на Кремъл“, отбелязват от британското министерство на отбраната.

Припомняме, че президентът на Украйна Володимир Зеленски проведе среща в Запорожие на 30 ноември и обсъди въпросите за укрепване на фронта във всички основни области, където е необходимо да се ускори изграждането на укрепления.

"Разбира се, това е преди всичко Авдеевске, Мариинско и други направления в Донецка област - максимално внимание“, заяви той.

Трябва да се отбележи, че в началото на октомври руската армия започна атака срещу друг град близо до Донецк - Авдеевка. Въпреки загубите, атаките на руснаците срещу града продължават.