Руските власти се опитват да балансират между защитата на заводите във вътрешността на страната и войските на фронтовата линия, като приоритет се дава на военните, а не на съоръженията с цивилни лица. Това се казва в ежедневния бюлетин на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа Х.

В доклада се припомня, че на 2 април Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) атакуваха завод в Татарстан, приблизително на 1200 километра от границата с Украйна. Съоръжението работи от юли 2023 година и се твърди, че произвежда ирански дронове от типа Shahed-131/136, които Русия използва за нанасяне на удари по Украйна.

Лидерът на Татарстан Рустам Миниханов впоследствие поясни в изявление, че "никой няма да ни защити, освен ние самите“.

Според британското разузнаване тази атака още веднъж демонстрира способността на ВСУ да проникнат дълбоко в Русия, да заобикалят противовъздушната й отбрана и да идентифицират всякакви цели, използвани за война.

"Коментарите на лидера на Татарстан вероятно демонстрират страх от подобни атаки. Вероятно руското министерство на отбраната се бори да защити такива съоръжения и вероятно се задоволява да балансира риска за съоръженията с цивилни в полза на запазването на фокуса си върху фронтовите линии, където тактиката на украинските БпЛА и честотата на атаките продължават да създават проблеми на руските войски“, отбелязва британското разузнаване.