"Кремъл се опитва да подкупи руските военни, за да продължат войната срещу Украйна, както и да насърчи руснаците да се присъединят към армията. Но това може да има последствия за икономиката на Руската федерация. Това посочва британското разузнаване в доклад на министерството на отбраната на Великобритания, публикуван в социалната мрежа Х (Twitter). 

"На 6 април руският президент Владимир Путин подписа два закона за подкрепа на военнослужещи, воюващи срещу Украйна, и техните семейства.

Първият закон освобождава наборниците и доброволците от плащане на лихви по потребителски заеми и им дава "кредитни ваканции". Това произтича от закон от октомври 2022 г., който освобождава наборниците и другите участници в руската война в Украйна от глоби за закъснели плащания за жилища, комунални услуги, заеми и задължения по кредитни карти", пише британското ведомство.

"Вторият закон, подписан от Владимир Путин, промени трудовия кодекс на Русия и забранява на работодателите да уволняват вдовици на руски военнослужещи в рамките на една година след смъртта на съпруга им".

"Кремъл вероятно е въвел тези закони с надеждата да успокои руските военнослужещи, да стимулира финансово повече новобранци да се присъединят към войната в замяна на държавни плащания и да ограничи критиките от съпругите на загинали военнослужещи", допускат британските анализатори.

Британското разузнаване отбелязва, че "всеки платен отпуск може да има дългосрочни последици, в кратък срок, за икономическото състояние и перспективите на Русия".