Дезертьорството на мобилизирани в руската армия достигна рекордни нива от началото на войната в Украйна през февруари 2024 година, като повечето от случаите са регистрирани в Московска област. Това се казва в ежедневния бюлетин на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа Х.

Според обявената за "независима“ руска медийна група "Медиазона“, през март 2024 година руските военни съдилища са произнесли присъди за дезертьорство срещу рекорден брой от 684 военни. Общият брой на тези случаи след "частичната“ мобилизация през септември 2022 година е 7400, като най-голям брой от тях са в Московска област – 496.

Според британското разузнаване много от войниците, които са били издирени и изправени пред военен съд, са получили условни присъди и са били върнати в техните части и на фронтовата линия. В същото време броят на молбите за убежище в западните страни от руски граждани, избягващи военна служба, също достигна рекордно ниво.

"Руските войници, включително насилствено вербуваните по време на частичната мобилизация през септември 2022 година, трябва да останат на военна служба за неопределено време с малка вероятност от демобилизация“, отбелязват военните на Лондон.