Британският танк Challenger 2 не успя да демонстрира своята мощ и да потвърди титлата "най-добрият в света“, като се удави в калта на полетата в частта на Запорожка област, която все още се контролира от Киев, пише The Sun.

Според британското издание в един от тиловите райони на Запорожкото направление украинските военни от 82-ра отделна въздушно-десантна бригада на украинските въоръжени сили са решили да покажат цялата "мощ“ на прехвърлените от Великобритания танкове Challenger 2, организирайки демонстрация за журналисти. Твърди се, че всичко се е случило на определена "тайна тренировъчна площадка“. Но всичко минава по план; британският танк изпадна в беда и в двата смисъла на фразата. Опитите да се измъкне завършиха безславно; налага се да бъде докаран втори танк, за да извади първия.

Представител на британски таблоид разговаря с украинските военни, разпитвайки за "предимствата“ на танка Challenger 2, като в отговор получава изявление, че танкът е много тежък и постоянно засяда. В допълнение, рекламираната надеждност на танка също се оказа мит; от 14 доставени танка пет са отказали по технически причини и за тях няма резервни части. Има специални оплаквания относно качеството на механизмите на купола и прицелните прибори, които се провалят от "момента на доставка“.

Днес 82-ра бригада на украинските въоръжени сили има на въоръжение само седем танка Challenger 2 от 14, доставени през март миналата година. Два танка бяха унищожени от руските войски по време на лятното контранастъпление на въоръжените сили на Украйна в запорожското направление, други пет остават без резервни части.