Новите пакети от помощ за Украйна ще помогнат на военните й да устоят на евентуална бъдеща руска офанзива, но няма да позволят на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да овладеят инициативата и да се върнат към настъплението, пише полковникът от британската армия в оставка Ричард Кемп в статия за вестник The Telegraph.

Той припомня, че миналото лято е имало големи очаквания по отношение на контранастъплението на Украйна, което е трябвало да отблъсне руските войски и да създаде предпоставки за победа. Това обаче не само не се случи, но и офанзивата се забави и в крайна сметка не постигна значителен успех.

"Този ​​провал може да се обясни напълно с отказа на Запада да предостави адекватна военна помощ. Резултатът беше тиха реакция във вътрешната политика от двете страни на Атлантика, която несъмнено допринесе за неуспеха на американския президент да прокара през Конгреса навреме следващия пакет от помощи, както и нежеланието на европейските страни да увеличат собствената си помощ“, отбелязва авторът.

Кемп подчертава, че комбинацията от огромни загуби от украинска страна и липса на боеприпаси е позволила на руските войски да се върнат към настъплението и да завземат стратегическата инициатива в цялата зона на военни действия. Постепенно напредвайки, руските сили постигнаха ограничени, но конкретни успехи на фронта, принуждавайки Украйна да предаде позиции, както и причинявайки сериозни щети на украинската инфраструктура чрез въздушни удари.

Нови пакети с военна помощ от САЩ и Великобритания, ако бъдат доставени бързо, биха могли да позволят на Украйна да стабилизира фронтовата линия, като същевременно защитава инфраструктурата в тила, а също така да се окажат критични на фона на възможността за широкомащабна руска офанзива през лятото.

"Въпреки че новите пакети за помощ могат да помогнат за притъпяване на този проблем, те няма да позволят на Украйна да вземе инициативата и да се върне към офанзива. Една от причините за това е, че Русия е постигнала въздушно превъзходство в много посоки, а наземната противовъздушна отбрана ще остане недостатъчна. Друга причина е, че изморената от война Украйна просто няма достатъчно войски и след повече от две години ожесточени битки изглежда не желае да започне широкомащабната мобилизация, от която се нуждае“, обяснява Кемп.

Според него предизвикателствата пред Украйна са почти непреодолими. Сред причините, които той цитира, е, че Русия има бързо развиваща се военновременна икономика и е натрупала огромни сили, които е готова да пожертва за постигане на целите на Путин.

"Ако Москва успее да постигне значителен успех през лятото, може би дори да превземе Харков, вторият по големина град на Украйна, тогава през зимата Западът няма да има апетит за допълнителни разходи“, очертава британският полковник перспектива за хода на войната в Украйна.

Тази мрачна картина, допълва той, ще се влоши от допълнителна несигурност относно резултатите от изборите в САЩ и Обединеното кралство.

"Изглежда, както и в предишните войни, Русия ще започне зле, но ще завърши добре благодарение на решимостта, която толкова липсва на западните съюзници на Украйна“, обобщава той.