Словакия, ако предаде на Украйна снетите си от въоръжение изтребители МиГ-29, ще получи финансова компенсация от съюзниците в размер на 900 милиона долара. Това заяви министърът на отбраната на страната Ярослав Надж, цитиран от Pravda.sk.

"Словакия ще трябва да получи 900 милиона долара в брой и военни материали за изтребителите (ако бъдат прехвърлени в Украйна) от Съединените щати и [други] съюзници“, разкри той. Според него членовете на словашкото правителство, освен всичко друго, смятат за най-доброто решение да предадат самолетите на Украйна.

Кабинетът на министрите, както съобщи Наги във вторник, може да реши да изпрати изтребители МиГ-29 в Украйна на едно от следващите си заседания. Ръководителят на кабинета на министрите Едуард Хегер изрази увереността си, че изтребителите ще бъдат изпратени на Украйна. Този въпрос беше обсъден по-специално от Комисията по отбрана и сигурност на Националния съвет (парламента) на Словакия.

Словакия в края на август 2022 г. извади ескадрила МиГ-29 от въоръжение на националните ВВС. В бъдеще те трябва да бъдат заменени от американски F-16, договорът за доставка на които е подписан от Братислава. В Словакия, според медиите, има 11 МиГ-29, 10 от които могат да бъдат прехвърлени в Украйна, а един ще бъде изпратен в музея като експонат.

На среща с Хегер в кулоарите на извънредната среща на върха на ЕС в Брюксел на 9 февруари президентът на Украйна Володимир Зеленски се обърна към Братислава с молба да прехвърли своите МиГ-29 на страната му. Хегер увери Зеленски, че Словакия ще направи всичко възможно, за да удовлетвори искането на Украйна. Помощта за Украйна, както подчерта словашкият политик, "съответства на националните интереси на Словакия и на интересите на европейската сигурност“.