Бившият министър-председател на Великобритания обяви решението си да се оттегли от ролята си на депутат от Ъксбридж и Саут Руислип, след като е получил писмо от Комисията по привилегиите, която разследва дали е излъгал депутатите за "Партигейт", съобщи ВВС.

Борис Джонсън се оттегли като депутат на торите, след като е заявил, че е  "изгонен от парламента“ заради "Партигейт".

Бившият премиер е видял предварително доклад на Комитета по привилегиите на общините, която разследва дали той е подвел общините относно партитата на "Даунинг стрийт".

В експлозивно и дълго изявление той нарича Комисията "съд на кенгуруто“, чиято цел "е да ме признае за виновен, независимо от фактите“. Комисията заяви, че е "следвала процедурите и мандата".

Междупартийната комисия на депутатите - мнозинството от които са консерватори - добави, че ще приключи разследването си в понеделник и ще "публикува доклада си незабавно".

Оставката на Джонсън сега предизвиква междинни избори в неговия избирателен район Ъксбридж и Южен Руислип.

Отправяйки съобщението си късно вечерта в петък, Борис Джонсън е заявил, че проектодокладът, който е видял, е "изпъстрен с неточности и мирише на предразсъдъци“, добавяйки, че е ясно, че комисията е "решена да използва производството срещу мен, за да ме изгони от парламента“ .

"Те все още не са предоставили и капка доказателство, че съзнателно или безразсъдно съм подвел Камарата на общините“, е заявил той, настоявайки: "не съм излъгал“.

Той също така е обвинил нейния председател, лейбъристката Хариет Харман, в пристрастия, като заявява, че е "объркан и ужасен“ от начина, по който е бил изгонен.

Бившият министър-председател по-рано е признал, че е подвел парламента, когато даде показания пред комисията на ожесточено изслушване през март, но отрича да го е направил умишлено.

Той е заявил, че социалното дистанциране не е било "перфектно“ на събиранията на Даунинг стрийт по време на Covid пандемията, но настоява, че указанията, както той ги разбира, са се спазвали през цялото време.

Борис Джонсън също е използвал обръщението си, за да атакува посоката на правителството, като е заявил, че "не трябва да се страхуваме да бъдем правилно консервативни“ и предупреди, че мнозинството в партията е изложено на риск.

"Трябва да покажем как се възползваме максимално от Брекзит и през следващите месеци трябва да изготвим програма за растеж и инвестиции“, е заявил Джонсън.

"Защо толкова пасивно изоставихме перспективата за сделка за свободна търговия със САЩ? Защо изоставихме мерки, за да помогнем на хората да получат жилища или да отменим директивите на ЕС или да насърчим хуманното отношение към животните?“

Това е директно насочено срещу премиера Риши Сунак, часове след като той слезе от самолета от Вашингтон, където Сунак не е коментирал споразумение за свободна търговия със САЩ.

Изявлението на Джонсън е опит да обедини привържениците на Брекзит в неговата партия, предполагайки, че отстраняването му е било продиктувана от мотивация да "обърне резултата от референдума от 2016 г.“, пише британската медия.

Изявлението съдържа допълнителни критики към бившия висш държавен служител Сю Грей, която разследва събирания на "Номер 10" ("Даунинг стрийт").

"Страхувам се, че вече не вярвам, че е съвпадение“, че тя скоро ще бъде "назначена за началник на кабинета“ на лидера на лейбъристите сър Киър Стармър, е написал Джонсън.

Завършвайки своето писмо от 1000 думи, Джонсън заявява, че е "много тъжен, че напуска парламента“, преди да добави – "поне засега“ – за всеки, който смята, че е на път да се оттегли.

Оттеглянето на Джонсън ще предизвика междинни избори в западен Лондон, които той спечели с мнозинство от 7000 гласа на изборите през 2019 г.

Консерваторите също ще трябва да защитят мястото в Мид Бедфордшир на Надин Дорис, близък съюзник на Джонсън, след като тя се оттегли като депутат по-рано.

Драматичният ход на Джонсън идва, след като са му предоставени констатациите на Комисията, включително подробности за критиките, които тя възнамерява да отправи и доказателства в подкрепа на заключението си.

Той щеше да е изправен пред потенциални частични избори, ако депутатите препоръчат отстраняване от Камарата на общините като наказание за подвеждане на парламента.

В отговор на изявлението му, говорител на Комисията по привилегиите е заявил: "Комисията е следвала процедурите и мандата на Камарата през цялото време и ще продължи да го прави.

"Борис Джонсън се отклони от процесите на Камарата и постави под съмнение почтеността на Камарата с изявлението си. Комисията ще се събере в понеделник, за да приключи разследването и да публикува доклада си своевременно.“

На друго място заместник-лидерът на Лейбъристката партия Анджела Рейнър е осъдила това, което тя нарича "безкрайна сапунена опера на торите".

От името на либералдемократите заместник-лидерът Дейзи Купър е заявил: "Добро избавление“.

А заместник-лидерът от Уестминстър Майри Блек е заявила, че г-н Джонсън е "скочил, преди да бъде бутнат“, добавяйки, че "никой в ​​Шотландия няма да съжалява да види гърба му“.

Въпреки това бившият вътрешен министър Прити Пател, която е обявена за дама в списъка си с почетни оставки, похвали е похвалила Джонсън за работата му като министър-председател по въпросите на Украйна и Брекзит, описвайки го като "политически титан“.

Председателят на местната консервативна асоциация на Борис Джонсън, Ричард Милс, е заявил, че бившият премиер "е изпълнил обещанията си към местните жители".

Друг действащ депутат, обявен в списъка с почетните оставки, сър Майкъл Фабрикант, е разкритикувал Комитета по привилегиите за това, което той е нарекъл "позорно отношение" към бившия премиер.

Борис Джонсън беше министър-председател от юли 2019 г. до септември 2022 г. и е депутат от 2001 г., макар и не непрекъснато, след като е кмет на Лондон между 2008 г. и 2016 г.