Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел ще се отправи към Пекин следващата седмица за срещи с китайски официални лица, съобщава Bloomberg.

Испанският дипломат ще пристигне в Пекин в понеделник и ще се срещне с външния министър на азиатската страна Цин Ган и други високопоставени фигури, според посланика на ЕС в Китай Хорхе Толедо.

В рамките на Световния форум за мир, който се проведе в Пекин в неделя, Толедо заяви, че Брюксел ще продължи да повдига "стратегически въпроси“ пред Китай, включително за практиките за правата на човека и войната в Украйна. Двете страни ще продължат диалога по икономически и търговски въпроси вероятно през септември и може да проведат среща на върха на лидерите в края на годината, добави дипломатът.

"Искаме да се ангажираме с Китай по всички въпроси, в нашето партньорство, в нашата конкуренция и в нашето системно съперничество“, обясни Толедо.

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин увери на редовен брифинг за пресата в Пекин, че не разполага с информация за посещението на Борел в Китай.

Визитата на Борел бе предшествана от посещението на вицепредседателя на Комисията по въпросите на климата Франс Тимерманс, който се среща тази седмица с представителя на Пекин по въпросите на климата, биоразнообразието и опазването на околната среда. Двамата отложиха среща по-рано тази година заради положителен тест за COVID-19.