"ЕС смята, че преди да се говори за възстановяването на Украйна, е необходимо да се избегне нейното унищожаване. Следователно е по-евтино да се закупят системи за противовъздушна отбрана Patriot, отколкото да се възстанови електроцентрала, ударена от руските сили". Това е коментирал Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел, в интервю за Le Monde.

Отговаряйки на въпроса дали Франция може да направи повече за Украйна от Германия, Борел е заявил, че "всеки може да направи повече за изпълнение на европейските задължения".

"Моята роля не е да соча с пръст една или друга държава, а да изработя обща позиция. За мен е важна общата цифра, но напълно разбирам, че тази цифра се състои от много различни понятия", е подчертал Борел.

Той е допълнил, че проблемът не е във времето, а в количеството:

"След една година може да е твърде късно. Преди да говорим за възстановяване на Украйна, трябва да избегнем нейното унищожаване. По-евтино е да купим системи Patriot, отколкото да възстановим електроцентрала, набелязана от руснаците".

От началото на войната в Украйна страната работи по укрепване на противовъздушната отбрана. Нуждата от противовъздушна отбрана обаче се засили след подновяването на руските удари по енергийни съоръжения.

Германия обеща да помогне на Украйна с търсенето на ПВО. Както Берлин заяви, германското правителство ще прегледа своите запаси и ще търси по света системи, които могат да бъдат изпратени в Украйна. Наскоро Германия обяви прехвърлянето на допълнителна система Patriot в Украйна.