Облак от горящ винилхлорид надвисна над градче в американския щат Охайо. При горенето си той отделя множество опасни химически съединения, включително фосген – безцветен изключително токсичен газ. Той е и бойно отровно вещество, използвано по време на Първата световна война. Черният дим, на снимката, не е от фосгена, който е безцветен, съобщават американските медии.

В нощта срещу 4 февруари в община Източна Палестина (East Palestine) дерайлира влак със стотина вагона, които транспортираха почти цялата периодична таблица. В резултат на това в атмосферата и почвата са изпуснати винилхлорид, етилхексилакрилат и етиленгликол монобутил. Освен това в резултат на процеса на горене се отделя фосген и хлороводород.

Съвсем бързо в града беше обяв news pic 2
©
ено извънредно положение и над 1500 души, живеещи в близост до мястото на катастрофата, бяха евакуирани. Останалите са посъветвани да не излизат от къщи, да затварят прозорците и вратите.

Местните власти решават да не потушават пожара, а вместо това го определят като "контролирано изгаряне". Службите просто са стояли наоколо и са гледали как гори цял железопътен влак с цистерни.

И тогава се разрази катастрофата. Окръгът се напълни с представители на федералните служби в гащеризони, както и облаци дим. За всеки миришеше различно: както на ацетон, така и на изгоряла пластмаса. Мнозина още в този момент грабнаха децата и най-необходимото, след което напуснаха града.

От железопътната компания обявиха, че се опасяват от физическа заплаха за служителите си, но отказаха да отговорят на въпроси на жители за потенциалния риск за здравето им. Градските власти от своя страна започнаха да издават противоречиви съобщения за необходимостта от пиене на бутилирана вода, но се предполага, че общинската чешмяна вода вече не представлява опасност. В същото време те допълнително препоръчаха на собствениците на водоизточници отново да проверят водата независимо.

Местното население съобщава за смърт на домашни животни, плаващи риби и трупове на жаби в местната река.

Оказа се, че Източна Палестина (сравнително малък град) и множество близки ферми са пряко зависими от кладенческата вода. Множество граждани нямат намерение да чакат "когато открият рак в себе си и децата си" и планират да зарежат всичко и да напуснат.