Западните страни се опитват да принудят Сърбия да се присъедини към политиката на санкции срещу Русия, използвайки методи на шантаж и заплахи. Това подчерта руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко, предава ТАСС.

"Да започнем от изявлението на посланика на САЩ в Сърбия (Кристофър) Хил, в което – как иначе? – той призовава Белград да се присъедини към нелегитимните едностранни санкции на ЕС срещу Русия. Знаейки, че огромното мнозинство сърби са против тях, той се опитва да ги "превъзпита“ с голословни твърдения. Сърбия – се твърди, "вече е започнала да плаща висока цена“ за отказа си от антируски мерки“, цитират думите на посланика от пресслужбата на руското посолство в Белград.  

"Припомняме: "високата цена“ за нежеланието, да си го кажем направо, да се встъпи заедно с ЕС във "война с Русия“ (по думите на германския външен министър), се налага на сърбите от самите западняци. Те предпочитат изнудването, заплахите и извиването на ръце пред равноправното сътрудничество, стремят се да ограничат суверенитета на страната“, се казва още в разпространения текст.

Боцан-Харченко подчерта, че ЕС се опитва по всякакъв начин да "привлече" Сърбия на своя страна по въпроса за Руската федерация или да накаже Белград за отказа му да предприеме подобни стъпки. "Наистина има решение на ЕС-освския Брюксел (по аналог с нацистките СС отряди – бел. р.) за ограничения на доставките на руски петрол, от което Белград не направи изключение, въпреки статута си на "еврокандидат". Целта е да се изплашат и накажат отказите да се присъединят към "глутницата“. Както се вижда, "политиката на отмъщението“ не е руски метод... а чисто западен“, отбеляза посланикът.

"И ние многократно сме говорили подробно за очевидните ползи за Белград от поддържането на пълномащабно сътрудничество с Русия. Това са разумни цени на енергийните ресурси, доставяни непрекъснато от Русия, и приходите от транзита им към Унгария, както и мащабни инвестиции в нашата съвместна компания NIS, реконструкцията на железопътната инфраструктура от руските железници, и нови проекти в областта на високите технологии и иновации. Очакваме, че благодарение на взаимната добра воля този списък ще продължи да се разширява“, завърши руският дипломат.

Посланикът на САЩ в Белград Кристофър Хил заяви по-рано, че Сърбия "започва да плаща твърде висока цена за своята сдържаност по въпроса за санкциите срещу Русия".

Първият вицепремиер, външен министър на Сърбия Ивица Дачич по време на посещението си в Турция на свой ред заяви, че налагането на санкции срещу Русия би било "неправилна" стъпка и би било в ущърб на страната.