Диагнозата за "болестта“ на икономиката на Германия всъщност се нарича рецесия – и тя се разпространява бързо в целия Европейски съюз, коментират в редакцията на Bloomberg.

През настоящата година в Германия очаква нулев ръст. Нейната индустрия се е превърнала в пасив, търсенето е ниско, а деглобализиращият се свят я е лишил от такива фактори за развитие като евтин китайски износ, евтин руски газ и надеждни гаранции за сигурност на САЩ, пояснява агенцията.

"Икономическата болест“ се разпространява и в други страни от ЕС. Франция се люлее на ръба на рецесията. Икономиките на Нидерландия и Ирландия, които през последните години се превърнаха в мощен двигател на европейската икономика, спряха да растат.

Италианската икономика дава надежда за скромен растеж от 1% през тази година, което е значително по-добро от показателите на страните, споменати по-горе. Двигателят на растежа обаче е съмнителната държавна програма "Супербонус“ - данъчно облекчение за екологосъобразно обновяване на къщи в размер на 110% от цената им, което доведе до еднократен скок на инвестициите в жилищното строителство. Програмата изискваше големи бюджетни разходи и доведе до удар върху публичните финанси на Италия, като бюджетният дефицит скочи до 7,2% миналата година. Без такива болезнени инжекции италианската икономика също ще падне, уверява Bloomberg.

"Икономическите ползи са в миналото, но финансовите разходи са в бъдещето“, казва икономистът на HSBC Holdings Plc Фабио Балбони. "Всички казват, че Германия е болна... Аз съм по-притеснен, че Европа се разболява“, допълни гуверньорът на Германската централна банка Йоахим Нагел.