Виетнам приветства Путин в знак на подкрепа и сътрудничество, пренебрегвайки критиките на САЩ, пише Bloomberg.

В четвъртък (20 юни) Путин пристигна в Ханой от Северна Корея, където подписа всеобхватно стратегическо партньорство с Ким Чен Ун, който обеща "безусловна" подкрепа на Русия във войната.

"Посещението демонстрира, че Виетнам активно осъществява външната си политика в духа на независимост, самостоятелност, диверсификация, многостранност", се посочва в изявление на уебсайта на виетнамското правителство.

Виетнам и Русия имат връзки, датиращи от десетилетия от времето на Съветския съюз. Ханой отминава западните критики към поканата си към Путин, който за последен път посети Виетнам през 2017 г., когато страната беше домакин на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество.

В изявление от понеделник посолството на САЩ в Ханой заяви, че "никоя страна не трябва да дава на Путин платформа, за да насърчава агресивната му война и по друг начин да му позволява да нормализира жестокостите си".

Руската компания PJSC Novatek планира проекти за втечнен природен газ във Виетнам, пише Путин във вестника на Комунистическата партия на страната "Нхан Дан" преди посещението си, без да предоставя подробности. Той споменава и инициатива за създаване на център за ядрена енергия и технологии с подкрепата на руската държавна ядрена корпорация "Росатом".

Компанията също така иска да си сътрудничи с Виетнам в развитието на вятърната енергетика, съобщи правителството на югоизточната азиатска държава на своя уебсайт след среща между главния изпълнителен директор на фирмата Алексей Лихачов и министър-председателя на Виетнам Фам Мин Чин.

Путин заяви, че близо 60% от търговските сделки между двете страни са в рубли и виетнамски донги. Русия разчита на алтернативни системи за сетълмент на плащания, тъй като банките ѝ са откъснати от международната платежна система SWIFT.

Според Министерството на външните работи на Виетнам руският президент се очаква да участва в церемонията по поднасяне на венци в мавзолея на Хо Ши Мин и да се срещне с официални лица, включително с ръководителя на Комунистическата партия Нгуен Фу Чонг, Чин и президента То Лам.

Страната отдавна разчита на Русия за оръжия, включително самолети и подводници. След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. обаче Виетнам се въздържа от руски оръжейни доставки поради опасения от западни санкции, твърди Карл Тейър, почетен професор в Университета на Нов Южен Уелс в Австралия.

Ханой ще търси уверения, че все по-тесните връзки на Русия с Китай "няма да бъдат за сметка на Виетнам", смята Тейър.

Макар и да не е основен търговски партньор - виетнамският износ за Русия през миналата година възлиза на по-малко от 2 млрд. долара в сравнение с 97 млрд. долара за САЩ - на Москва се гледа като на противовес както на Пекин, така и на Вашингтон. Ханой гледа на САЩ като на идеологически "противник", а претенциите на Китай към водите край виетнамското крайбрежие застрашават суверенитета му, коментира Александър Вувинг, експерт по Азия в Азиатско-тихоокеанския център за изследвания в областта на сигурността "Даниел К. Иноуе" в Хавай.

"Русия може да облекчи натиска от страна на САЩ и Китай, като окаже подкрепа на Виетнам", каза Вувинг. "Те могат да получат оръжия от Русия. Държавните руски компании в продължение на много години са в челните редици на усилията на Виетнам да защити суверенитета си в Южнокитайско море."

Виетнам използва подкрепата на руски фирми, за да проучва и сондира за нефт и газ в Южнокитайско море, често в условията на китайска агресия.

През 2019 г. Китай многократно изпрати кораби на бреговата охрана и изследователски кораб до енергиен блок край виетнамското крайбрежие, управляван от руската държавна компания ПАО "Роснефт". През предходната година PetroVietnam нареди на испанската Repsol SA да спре работата по проект край южното крайбрежие на Виетнам, което Bloomberg Intelligence нарече "неочаквана капитулация пред геополитическия натиск, оказван от Китай".

"Руснаците отстояват позициите си" в Южнокитайско море - заявява Вувинг.

Държавната Виетнамска петролна и газова група, или PetroVietnam, също е подписала споразумение с руския държавен енергиен гигант ПАО "Газпром" за сондиране и проучване на нефт. Vietsovpetro, съвместно предприятие между Виетнам и Русия, управлява най-голямото петролно находище в страната от Югоизточна Азия.

Виетнам, който е сред деветте държави от Югоизточна Азия, въздържали се да осъдят руското насилие в Украйна миналата година, зае неутрална позиция по отношение на войната, призовавайки за дипломация за разрешаване на конфликта.

В статията си Путин благодари на Виетнам за "балансираната позиция" спрямо Украйна и за насърчаването на "прагматичен път за разрешаване на кризата с мирни средства".

Виетнамският премиер Чинх се срещна с украинския президент Володимир Зеленски миналата година в кулоарите на срещата на върха на Групата на седемте в Хирошима. Много виетнамски държавни служители и ръководители на предприятия са учили в Украйна и Русия. По данни на виетнамското правителство около 60 000 виетнамци живеят в Русия.

Въпреки че гостуването на Путин е "рисковано" за виетнамските служители, Вувинг смята, че "те трябва да поемат риска и да останат лоялни към Русия".