Украйна се стреми да организира  втора среща на върха за мира преди президентските избори в САЩ през ноември, но този път с участието на Русия, съобщава Bloomberg, като се позовава на източници.

"Опитите за организиране на среща в навечерието на изборите в САЩ показват чувство за неотложност от страна на Украйна, тъй като е изправена пред перспективата Доналд Тръмп да се върне в Белия дом“, отбелязва агенцията.

Медията припомня, че кандидат-президентът на САЩ от Републиканската партия се похвали, че ще сложи край на войната преди евентуалното си встъпване в длъжност през януари 2025 година и се противопостави на продължаващата военна подкрепа на Вашингтон за Киев.

Bloomberg уверява, че украински официален представител е потвърдил плана за провеждане на втора среща на върха преди изборите в САЩ. Няколко служители от западни съюзнически държави подчертават, че всяка среща трябва да бъде внимателно организирана, с ясно дефинирана цел и управлявани очаквания.

Пожелали анонимност американски служители обаче не са уверени, че срещата на върха с Русия и Украйна ще бъде организирана.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви желанието си да проведе втора мирна среща тази година и изрази надежда за подкрепа на САЩ по този въпрос. Първата такава се проведе в Швейцария на 15-16 юни и завърши със съвместно комюнике за основите на мира в Украйна.