Първият руски танкер, който се опита да достави товар под санкциите на САЩ, тайно разтовари петрол на друг кораб, знак колко далеч ще стигне Москва, за да подкопае ефективността на американските ограничения върху нейния флот, пише Bloomberg.

През октомври танкерната компания Primorye е санкционирана от Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ, след което спря товаренето на петрол за около шест месеца. Но в края на април танкерът се отправи към руското черноморско пристанище Новоросийск и взе товар от петрол Urals, преди да тръгне на пътуване, с крайна цел източно от Сингапур.

Тази година Русия достави около 3,4 милиона барела петрол на ден на стойност около 37 милиарда долара за износ и отчасти за да заобиколи западните санкции. Приходите от петрол за държавния бюджет нараснаха с близо 50% през май в сравнение с миналата година, тъй като цените на петрола се повишиха и страната се приспособи към мерките. Сложната логистика на танкера Primorye обаче показва, че има пречки в търговията.

Малко след като пристигна на изток от Сингапур, 275-метровият танкер изчезна от системата за автоматична идентификация (AIS), чрез която търговските кораби предават своето местоположение и дестинации от съображения за безопасност. AIS може да бъде деактивирана от екипажа на кораба.

Сателитни снимки обаче показват, че корабът е прехвърлял товара си на друг кораб, Ocean Hermana, на 3 юни, след като е изчезнал.

Танкерът Primorye, който съдържаше около 1 милион барела петрол, принадлежи на руската държавна нефтена танкерна компания ПАО "Совкомфлот".