Русия успешно заобикаля санкциите на Европейския съюз и Групата на седемте (Г-7), за да осигури доставки на полупроводници и други технологии, необходими за войната в Украйна, съобщава Bloomberg.

Руският внос до голяма степен се върна към нивата отпреди войната през 2020 г., отбеляза европейски дипломат, пожелал анонимност. Анализ на търговските данни показва, че усъвършенстваните чипове, произведени в ЕС и други съюзнически страни, се доставят до Русия през трети страни като Турция, Обединените арабски емирства и Казахстан.

След нахлуването на Русия в Украйна, страните от ЕС и Г-7 наложиха няколко кръга санкции, за да подкопаят руската икономика. Данните сочат, че реалното въздействие в някои области все още не е това, на което Западът се надяваше.

Доставките от Китай за Русия също са се увеличили, тъй като Пекин играе все по-важна роля в доставките на Москва, добави европейският дипломат. Тези страни извън ЕС не са наложили санкции на Русия, но повечето многократно са отказвали да помагат на Кремъл.

ЕС наложи санкции на близо 1500 души, ограничи износа на стотици стоки и технологии и се насочи към много от ключовите източници на доходи на Москва. Но някои служители са загрижени, че блокът все още няма ефективен механизъм за прилагане на тези мерки и изостава от САЩ.

САЩ разполагат с централизирана агенция, по-ефективни процедури за събиране на информация и силно законодателство и инструменти за налагане на правила в страната и чужбина.

Докато Европейската комисия наблюдава изпълнението и дава препоръки, националните органи са отговорни за откриването на нарушения и налагането на глоби. Това означава, че резултатите са противоречиви.

Продажба на полупроводници през Казахстан

Много от руските банки и компании остават откъснати от международните финансови и търговски системи. Има и доказателства, че ограниченията върху европейските и американските технологии са отслабили ключови руски индустрии и са подкопали способността им за иновации в бъдеще.

Според информация на Trade Data Monitor, някои санкционирани стоки, особено усъвършенствани полупроводници, влизат в Русия през трети страни, много от които драстично са променили своето търговско поведение след руската инвазия.

В някои случаи износът за Русия на технологии, които биха могли да се използват за военни цели в Украйна, всъщност е достигнал от нула до милиони долари.

През 2022 г. казахската нация е изнесла модерни полупроводници за Русия на стойност 3,7 млн. долара спрямо 12 000 долара година преди войната.

Между 2017 г. и 2021 г. Русия е купувала усъвършенствани микрочипове и интегрални схеми средно на стойност 163 млн. долара годишно от ЕС, САЩ, Япония и Обединеното кралство. През 2022 г. тази сума е спаднала до около 60 млн. долара.

Данните показват, че Турция, Сърбия, ОАЕ и други страни в Източна Европа и Централна Азия са помогнали за запълването на празнината. Междувременно доставките на високотехнологични компоненти за тези страни от съюзнически страни се увеличиха с подобна сума.

Според европейския дипломат, същите модели се появяват в стотици продуктови категории, но те са особено остри, когато става въпрос за усъвършенствани чипове и интегрални схеми, които могат да се използват за военни цели.

Докато войната на Русия в Украйна навлиза във втората си година, ЕС и неговите съюзници все повече се съсредоточават върху запушването на всякакви вратички и предотвратяването на заобикалянето на санкциите, които са наложили.

Западните съюзници настояват Обединените арабски емирства да спрат износа на критични стоки за Русия. Те се стремят да лишат армията на Путин от компонентите, необходими за нейната война срещу Украйна.