Преговорите между страните членки на Европейския съюз (ЕС) за въвеждане на лимити на цените на руския петрол са в задънена улица. Това съобщи Bloomberg в сряда, позовавайки се на източници.

Според събеседниците на агенцията Полша и балтийските страни са отхвърлили предложението на Европейската комисия (ЕК) цената на петрола от Русия да бъде 65 долара за барел, тъй като смятат подобно предложение от страна на ЕК за "твърде щедро" за Москва. Редица други държави с развито корабоплаване, включително Гърция и Малта, не искат цената на руското гориво да падне под 70 долара за барел.

Според агенцията преговорите ще продължат и в нощта от сряда срещу четвъртък. Ако не бъде постигнато решение, дискусията може да бъде подновена в четвъртък сутринта. Освен това, според Bloomberg, в четвъртък ще има среща на министрите на енергетиката на общността, за да обсъдят мерки за ограничаване на цените на природния газ.

По-рано в сряда Bloomberg, позовавайки се на източници, съобщи, че ЕС, в координация с Групата на седемте (Г7), обмисля възможността за въвеждане на таван на цените на руския петрол от 65-70 долара за барел. Агенцията отбеляза, че това ниво значително надвишава размера на разходите на Русия за производство и цената, която някои страни предлагат. Това ниво е в съответствие с историческата средна цена за барел, посочва Bloomberg.

На 13 октомври вицепремиерът на Русия Александър Новак обяви, че Москва няма да доставя петрол на страни, които изкуствено се опитват да ограничат цената на тази суровина чрез използването на механизъм за ограничаване на цените. Говорейки на форума на Руската енергийна седмица, вицепремиерът посочи, че "цената трябва да се формира по пазарен метод, въз основа на баланса на търсенето и предлагането".