На фона на военните действия на Русия, нестабилната ситуация в Близкия Изток и военната експанзия на Китай, военните разходи на страните от НАТО може да се наложат да бъдат увеличени от 2 на 4%. Следователно през следващото десетилетие САЩ и техните съюзници ще се нуждаят от около 10 трилиона долара за превъоръжаване, отбелязва Bloomberg.

Въпреки че глобалните разходи за отбрана достигнаха рекордните 2,2 трилиона долара миналата година, страните от Европейския съюз едва сега започнаха да обмислят какво ще изисква сигурността на XXI век на фона на агресивна Русия на източната им граница, нестабилния Близък Изток и експанзионистичната китайска армия, която насочва вниманието на Вашингтон към Тихоокеанския регион.

Политическите лидери се поздравяват за напредъка към целта на НАТО съюзниците да харчат 2% от своя БВП за отбрана. Но служители по сигурността казват, че може да се наложи бюджетите за отбрана да увеличат разходите до ниво от 4%, за да изпълнят плановете на Алианса.

Ако САЩ и техните съюзници от Г-7 достигнат това ниво, това ще означава повече от 10 трилиона долара допълнителни ангажименти за отбрана през следващото десетилетие, според Bloomberg.

"Мирният дивидент след Студената война е към своя край. Това вероятно ще има трансформиращо въздействие върху отбранителните компании, публичните финанси и финансовите пазари“, казва Дженифър Уелш, главен геоикономически анализатор на агенцията.

Суровата реалност за САЩ и техните съюзници е, че войната на Русия в Украйна означава, че тя трябва драстично да укрепи отбраната си в Източна Европа, като в същото време отблъсква Китай на фона на засилващото й се сътрудничеството си с Москва.