Администрацията във Вашингтон подкрепя споразуменията между президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти и е готова да насърчи прилагането им в координация с Европейския съюз. Това се посочва в изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

"САЩ приветстват постигнатото с помощта на ЕС споразумение между Косово и Сърбия за изпълнение на договореностите от 27 февруари по пътя към нормализиране“ на двустранните отношения, се казва в документа. "Поздравяваме президента на Сърбия и министър-председателя на Косово за тяхното лидерство в постигането на споразумение“, добави Блинкен.

Според него "изпълнението на задълженията на Косово и Сърбия“, предвидени в споразуменията, "ще ускори пътя им към членство в ЕС“. Според държавния секретар "САЩ ще продължат да си сътрудничат активно в координация с партньорите от ЕС, за да подкрепят Сърбия и Косово“ в работата по прилагането на разпоредбите на споменатия документ "за установяване на предвидими и мирен отношения... Ще продължим да насърчаваме стабилността и просперитета на Западните Балкани“, увери първият дипломат на Вашингтон.

На 18 март Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел, след резултатите от преговорите в Северна Македония между лидерите на Сърбия и Косово, заяви, че Вучич и Курти са се договорили за курс на действие за нормализиране на отношенията. Първата стъпка трябва да бъде изпълнението от страна на Прищина на нейните задължения за предоставяне на права на самоуправление на сръбското малцинство в най-младата държава на Балканите.

На 27 февруари Вучич и Курти проведоха преговори с посредничеството на Борел в Брюксел, в рамките на които се споразумяха по подготвеното от ЕС "Споразумение по пътя към нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия“, но не го подписаха и отложиха обсъждането на последователността от действия по изпълнението му за срещата на 18 март. Документът включва взаимното признаване на личните документи, отказа на Сърбия да представлява Косово на световната сцена, размяната на дипломатически мисии, както и правните задължения на страните да работят за всеобхватна нормализация на отношенията.