Една успешна украинска контраофанзива може да ни доближи към мира и да укрепи позицията на Киев на масата за преговори за прекратяване на войната с Русия. Това подчерта държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на брифинг, предава РБК-Украйна.

"Успехът на Украйна в контранастъплението би довел до две неща. Ще затвърди позицията й на всяка маса за преговори, която се появи, и също така може да накара Путин най-накрая да се съсредоточи върху преговорите за прекратяване на войната, която той започна. И в този смисъл това може да доближи мира, а не да го отдалечи“, коментира първият дипломат на Вашингтон.

Имайки това предвид, САЩ ще продължат да оказват максимална подкрепа на Украйна сега, за да може тя да постигне успехи на бойното поле, допълни Блинкен.

Освен това подкрепата има за цел да гарантира, че Украйна в крайна сметка може да изгради мощен възпиращ и отбранителен капацитет за своята армия, така че в бъдеще, ако Русия се опита да извърши нова агресия, тя ще има възможност да я сдържи и, ако е необходимо, ефективно да се защити срещу нея.

Блинкен отбеляза, че именно военната сила и икономическата и демократична сила са най-важните неща, от които Украйна се нуждае, за да успее не само за да оцелее, но и за да се развива по-нататък.

"И също така изпраща много силен сигнал към президента Путин, че тъй като той вярва, че ще надживее Украйна, че ще надживее нашите страни, той греши; ние сме ангажирани с Украйна не само сега, но и в дългосрочен план“, подчерта той.

Държавният секретар на САЩ също смята, че Украйна може да очаква "силен пакет“ от политическа и практическа подкрепа на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Той отбеляза, че украинският народ, както и всички страни, които го подкрепят, искат мир, но справедлив и траен. И когато Русия е готова за такъв, Украйна и съюзниците ще могат да я подкрепят. Сега обаче, според Блинкен, Путин не е готов да го направи.