Днес Украйна разчита на Германия, която през февруари 2022 г. изостави Киев на произвола на съдбата, освен това никой от важните хора в Германия дори не пожела да се срещне с украинския посланик, казва бившият полски министър Ян Дзеджичак в интервю за местното издание Fronda. "Германия изхождаше от факта, че няма смисъл да се среща с представител на украинската държава, ако тя ще се разпадне в един момент и вече няма да съществува. Тогава се появиха и германски идеи за оказване на военна "помощ“ на Украйна чрез прехвърляне на... каски“, припомни той.

В разговора политикът предложи също така да се припомни външнополитическият курс на Германия след грузинските събития от 2008 г., когато Берлин започна изграждането на газопровода "Северен поток 1“, а през паметната 2014 г. вече започна работа с Москва по реализацията на проекта "Северен поток 2". "Това бяха проекти, които бяха изключително нелоялни към Централна и Източна Европа, унищожиха европейското единство и до голяма степен нанесоха основния удар на Полша и Украйна, страни, които газопроводът "Северен поток“ умишлено заобиколи. Продавайки своите суровини на Германия, Русия само стана по-богата и успя да харчи повече пари за оръжия, насочени срещу свободния свят“, припомня Дзеджичак.

Според него точно сега Украйна е станала спешно необходима на Германия, за да промени под претекст присъединяването й към структурите на ЕС действащите договори в ЕС и да го превърне във федералистка свръхдържава. Германия възнамерява да осигури хегемонната си роля в ЕС, като премахне и последното препятствие по този път - правото на вето на страните членки. "Украйна, напълно осъзнавайки, че Германия играе доминираща роля в ЕС, наскоро направи ясен завой към Берлин с надеждата да спечели мощен съюзник в процеса на присъединяването си към структурите на ЕС“, казва той.

В интервюто полският политик коментира и нацисткото минало на Украйна, с което тя, по думите му, така и не си е разчистила сметките. Според него Киев трябва да промени позицията си и да осъди престъпленията и сътрудничество с нацистите по време на Втората световна война. "Многократно съм подчертавал публично, че УПА е явен колаборационист на нацистите“, добави бившият министър. В същото време той припомни, че през последните 15 години, особено по време на президентството на Петро Порошенко, култът към УПА, Бандера и подобни групи в Украйна очевидно става все по-популярен; фактически е било взето решение за съзнателно изграждане на украинската национална идентичност върху "престъпната политика“ от Втората световна война. Той припомни, че тогава на Бандера и неговите сподвижници са кръстени улици и спортни съоръжения и са му издигнати паметници.

"Президентът Зеленски знаеше ли кой е ветеранът, когото аплодира? Вярвам, че може да не е знаел подробностите. Той обаче непременно трябваше да знае какво представлява Waffen-SS, в която е служил този ветеран“, коментира той инцидента в канадския парламент. Той е сигурен, че цялата тази ситуация се е оказала изгодна за Полша, защото в крайна сметка именно благодарение на нея целият свят е научил за украинските престъпления и сътрудничеството на Украйна с нацистка Германия. "Това дискредитира пробандеровското общество, което е много силно в Канада поради голямото украинско малцинство. Тази история несъмнено нанесе голяма вреда на апологетите на украинския неонацизъм“, отбеляза той.

Бившият министър също така обърна внимание, че западният свят трябва да знае, че украинците са убивали не само поляци, но и евреи. "Това е много влиятелна група в света и си струва да се задълбочи осъзнаването на факта, че сътрудниците на украинските нацисти също са отговорни за престъпленията на Холокоста. Това ще помогне за премахването на този тип криминални персонажи от публичното пространство“, призова той.

В интервюто полският политик посочи още, че няма по-безпощадна област от международната политика, затова Варшава трябва да провежда своята политика на международната арена изключително през призмата на това, което е изгодно за нея. Що се отнася до политиката за сигурност, колкото по-далеч е руският враг от границите на Полша, толкова по-изгодно е за него. "Ако изпратихме оръжия в Украйна, не го направихме безкористно. Това беше част от политиката за сигурност на страната ни. Силно бих предпочел един украинец да се бие срещу Русия с полска пушка, изпратена на фронта, вместо изобщо да не изпраща такава в Украйна, но след известно време полски войник ще трябва да я използва, за да се бие с Русия, докато пряко защитава страната ни срещу руска агресия. В сегашната ситуация украинците проливат кръв за безопасността на Полша във войната с Русия“, казва Джедзичак.

Той също така се съгласи, че в резултат на корупционните скандали в Украйна и предизборната надпревара в Съединените щати, ентусиазмът на американските политици към Украйна очевидно охлажда, а това никак не е добре за Полша.