Бившият командир на рота от националистическия батальон "Айдар“ разказа за ситуацията на фронта, като отбеляза, че Въоръжените сили на Украйна са имали две слаби места – недостига на снаряди и хора, пише УНИАН.

"Сега от тези два фактора единият коренно се промени. "Снарядният глад" остава в миналото, по целия фронт артилерията отново заговори... Но, за съжаление, вторият проблем не е изчезнал ни най-малко - липсата на бойци. И още няма напредък по този проблем", отбеляза той.

Дикий коментира и съобщенията в медиите, че Въоръжените сили на Украйна разполагат с ракета собствено производство с обсег 640 километра.

"Украинската производствена компания публично съобщи за факта, че е започнала да произвежда боеприпаси от съветски калибър преди няколко месеца. Що се отнася до ракетите с обсег от 640 километра, никога не е било тайна, че произвеждаме "Нептун" и че се работи по увеличаване на техния обсег“, заяви командирът от "Айдар“.

Военният припомни, че "Нептун“ е основна противокорабна ракета с радиус до 300 километра и именно с тази версия е потопен флагмана на руския Черноморски флот – ракетният крайцер "Москва“.

"И тогава дойде подобрението и това подобрение включваше две области на работа. Първата - "Нептун" беше научен да удря не само кораби в морето. Той беше преработен, така че да може да се използва в режим земя-земя. И видяхме първия успешен тест, когато такъв модернизиран "Нептун" унищожи комплекса С-400 в Крим близо до Евпатория. Второто е увеличаване на радиуса на полета, но тук няма официални данни. Това е абсолютно логично развитие на тази линия на "Нептун“, обясни Дикий.