Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пристигна на посещение в Тайван с цел да демонстрира подкрепа за острова. Съответното той заяви на среща в Тайпе с президента Цай Инг-вен, предава CNA.

"Тук съм в Тайван, за да покажа силната си подкрепа за правото ви да решавате собственото си бъдеще. Тук съм, за да подкрепя правото ви да съществувате в свобода и мир“, цитира агенцията думите му.

Расмусен пристигна в Тайпе като основател на фондация "Алианс на демокрациите", организация с нестопанска цел, създадена през 2017 г. Той ще остане на острова до 5 януари.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г. насам, но Пекин го смята за неразделна част от Китай и призовава държавите да се съобразяват с политиката на "единен Китай". Напрежението в района на Тайванския пролив ескалира, след като Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на САЩ, посети Тайпе на 2-3 август миналата година. В отговор Народноосвободителната армия на Китай започна редовно да провежда маневри близо до острова.