Бившият италиански премиер и настоящ коалиционен партньор в настоящото правителство в Рим Силвио Берлускони нападна украинския президент Володимир Зеленски за действията му около войната, които според него носят само смърт и унищожение на Украйна, предава EURACTIV.

Берлускони също призова Вашингтон да се намеси и да използва средства за възстановяване на Украйна, за да спре "атаката“ на Зеленски срещу "двете автономни републики на Донбас“.

"Свидетели сме на опустошението на страната му и избиването на нейните войници и цивилни“, заяви политикът в Милано.

"Достатъчно беше той да спре да атакува двете автономни републики на Донбас и това нямаше да се случи. Така че оценявам поведението на този господин много, много негативно", добави той.

Берлускони коментира пред пресата след гласуването на регионалните избори в Ломбардия в Милано.

След раздора между френския президент Еманюел Макрон и Мелони, когато последната не беше поканена в Елисейския дворец на работна вечеря със Зеленски, Берлускони заяви, че ако е бил премиер, е нямало дори да разговаря с украинския лидер.

Forza Italia (Форца Италия) на Берлускони е партньор в коалиционното правителство на Мелони (Братята на Италия) с крайнодясната Лига на Матео Салвини.

Мелони трябва да реагира на тези "смущаващи думи" и да заеме позиция, заяви италианската левица след изявлението на Берлускони.

"Днес той всъщност официално застана на страната на Русия на Путин. С тези съюзници на правителството премиерът не трябва да се оплаква от отношението към нея в ЕС“, заяви председателят на сенаторите от Демократическата партия Симона Малпеци.

"Изявленията на Берлускони в подкрепа на Путин и анти-Зеленски са причина за огромни противоречия в мнозинството по такъв фундаментален въпрос като помощта за Украйна. Тези позиции изолират Италия и отслабват западния фронт", добави сенаторът социалист Енрико Борги.

Но Берлускони не е съгласен и сочи с пръст президента на САЩ Джо Байдън, който, за да "постигне мир“, трябва да гарантира на Зеленски "План Маршал за 6-7-8-9 трилиона долара“ за възстановяване на Украйна, при условие че той незабавно нареди спиране на огъня.

В противен случай американците трябва да му откажат средства и оръжие. "Само нещо подобно може да убеди този господин да стигне до прекратяване на огъня“, уверен е Берлускони.

Политикът има дългогодишно приятелство с руския президент Владимир Путин, когото описва като един от най-близките си приятели.

Месец след началото на войната в Украйна той все пак заяви, че това е "неприемлива военна агресия“, но това беше последвано от сближаване с Путин и размяна на подаръци с "мило писмо“.

Берлускони в крайна сметка осъди руската инвазия през октомври, като каза, че желае решение чрез преговори, "което ще сложи край на това клане и ще защити правата на украинския народ“.

Партията Forza Italia на Берлускони е свързана с дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), която преди изборите в Италия призова италианския електорат да гласува за Берлускони, за да гарантира проевропейската ориентация на Мелони.