Германският външен министър Аналена Бербок описа в сряда части от скорошното си пътуване до Китай като "повече от шокиращи" и подчерта, че Пекин все повече се превръща в системен съперник, отколкото търговски партньор и конкурент, пише Reuters.

Откровените забележки последваха посещението на Бербок в Пекин миналата седмица, където тя предупреди, че всеки опит на Китай да контролира Тайван би бил неприемлив.

Пекин твърди, че островът е китайска провинция и никога не е изключвал използването на сила, за да го постави под свой контрол.

Бербок също заяви, че Китай иска да следва собствените си правила за сметка на "международния ред, основан на правила“. Пекин на свой ред поиска Германия да подкрепи "обединението“ с Тайван и настоява, че Китай и Германия не са противници, а партньори.

Говорейки пред германския Бундестаг (долната камара на парламента) в сряда за пътуването си в Китай, Баербок заяви, че "част от него беше наистина повече от шокиращо“.

Тя не уточни подробности, въпреки че забележката й дойде, след като посочи, че Китай става все по-репресивен вътрешно, както и агресивен външно.

За Германия, уверява Бербок, Китай е партньор, конкурент и системен съперник, но впечатлението й сега е, че "аспектът на системните съперници нараства все повече и повече".

Китай е най-големият търговски партньор на Германия, отбеляза още външният министър, но това не означава, че Пекин е и най-важният търговски партньор на Германия.

Германското правителство иска да работи с Китай, но не иска да повтаря минали грешки, например идеята за "промяна чрез търговия“, отбелязатя. Идеята, че Западът може да постигне политически промени в авторитарните страни чрез търговия.

Бербок също отбеляза, че Китай носи отговорност да работи за мир в света, по-специално да използва влиянието си върху Русия във войната в Украйна.

Тя приветства обещанието на Пекин да не доставя оръжия на Русия, включително продукти с двойна употреба, но добави, че Берлин ще види как подобно обещание ще се реализира на практика.

Отклонявайки се от политиката на бившия канцлер Ангела Меркел, правителството на Олаф Шолц разработва нова китайска стратегия за намаляване на зависимостта от икономическата суперсила на Азия, жизненоважен експортен пазар за германски стоки.