НАТО трябва да принуди държави-членки да увеличат военните си разходи, ако искат да сдържат Русия ефективно отвъд войната в Украйна и да управляват други заплахи за трансатлантическата сигурност. Това подчерта министърът на отбраната на Обединеното кралство в интерю за американския вестник The Washington Post, "очертавайки амбициите си за поста генерален секретар на Алианса“.

"Светът става все по-опасен, по-несигурен и по-тревожен и следващият генерален секретар трябва да може да осигури това финансиране“, коментира пред редакцията британският военен министър.

Уолъс, който ръководи усилията на Великобритания да въоръжи Украйна - последно като разшири обхвата на бойното поле на военните на Киев с крилати ракети Storm Shadow, призова за по-информативен НАТО, такъв, който по-убедително образова избирателите за заплахи като "желанието на руския президент Владимир Путин да се противопостави на международните граници“, обясняват от редакцията.

"Това е нашият сигнал за искане. Докато не избухна войната в Украйна имаше твърде много хора, които не искаха да видят заплахата от Путин, а вижте къде сме сега. Същото самодоволство съществува и днес“, предупреди Уолъс, визирайки заплахите, произтичащи от Китай и дестабилизиращата дейност на Пекин в Африка.

Уолъс дава интервю за WP в момент, в който се засилват спекулациите за това кой ще замени Йенс Столтенберг на поста генерален секретар на НАТО след изтичането на мандата му по-късно тази година. Официални лица от страните от Алианса твърдят, че сред вероятните претенденти, в допълнение към Уолъс, са естонският премиер Кая Калас, министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте, испанският му Педро Санчес и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Въпреки че процесът за избор на генерален секретар е неясен, служители казват, че държавите-членки ще се опитат да постигнат консенсус чрез неофициални консултации, но признават, че САЩ, чиято военна мощ засенчва тази на колегите от НАТО, ще имат тежката дума.

Надпреварата за заместване на Столтенберг разкрива прозрения за регионалните съперничества и сключването на сделки на континента. Някои длъжностни лица в Западна Европа изразиха загриженост, че генерален секретар от Източна Европа, където лидерите са възприели по-твърда линия срещу Москва, може да настоява за действия, които е по-вероятно да вкарат НАТО в пряк конфликт с Русия. Други държави смятат, че е време за генерален секретар от Южна Европа, след като дълги години начело на организацията са избирани представители на държави от Северна Европа. А някои са на мнение, че следващият лидер на блока трябва да бъде жена или някой от страна на Европейския съюз.

Въпреки че не се очаква Столтенберг да удължи мандата си отново, мнозина допускат, че е възможно и това да се случи. Норвежецът заема поста от 2014 година насам, припомня изданието.

Уолъс, който е командирован в Германия като млад офицер от британската армия, описва квалификацията си за работата, но само индиректно споменава амбициите си.

"Върша работата, която обичам, и съм я правил почти четири години. Но НАТО е невероятно важно“, признава британският министър на отбраната.