Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е подчертала в разговори с украинското ръководство, че не подкрепя атаките на руска територия, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби пред CNN.

"Ние отново дадохме да се разбере много ясно на украинците какви са нашите очаквания за нападенията над Русия – не искаме да насърчаваме или позволяваме това, със сигурност не искаме каквото и да е произведено в САЩ оборудване да се използва за нападение на руска земя“, заяви той.

"И ние получихме уверения от украинците, че те ще уважат тези желания... бяхме много ясни, че искаме Украйна да може да защитава собствената си земя, собствената си територия. Те са били нападнати. Те са нападнати. Те имат право да се защитят", продължи той. "Но също така сме били пределно ясни, че не искаме тази война да ескалира отвъд това, опустошението и насилието, което вече сполетя хората в Украйна“.

Разговорите с Украйна не са включвали "очертаване на последствия“, а са били "просто потвърждение“, обясни Кърби пред CNN. Той добави, че тези дискусии са се случили "съвсем наскоро, едва през последния ден или нещо такова“.

Коментарите на Кърби идват на фона на репортаж на CNN, че воюващи на страната на ВСУ руснаци са извършили нападение на руска територия.