Белгия ще използва 92 милиона евро (81 милиона британски лири/101 милиона долара/178.34 милиона лева), които е получила под формата на данъци върху замразени руски активи, за да подкрепи Украйна , съобщи правителството на страната, предава The Guardian.

Половината от сумата ще бъде използвана за доставка на военни стоки като бронирани машини, оръжия и боеприпаси. Останалата част е предназначена за хуманитарна подкрепа, бъдещото възстановяване на Украйна и укрепване на дипломатическото присъствие на Белгия в страната, са заявили от правителството.

На 4 май белгийският премиер Александър Де Кроо на пресконференция с холандския си колега Марк Рюте и украинския президент Володимир Зеленски в Хага обеща "да използва 200 милиона евро (387.70 милиона лева) от приходите от руски активи, за да помогне на Украйна“, припомнят от ТАСС.

На 10 април ръководителят на белгийската хазна Александър Де Гест е заявил в интервю за вестник Le Soir, че Белгия е замразила 250,6 милиарда евро (485.79 милиарда лева) руски активи само на сайта Euroclear, приходите на този депозитар от тяхното реинвестиране възлизат на 821  милиона евро (1591.50 милиона) през 2022 г. Те бяха обложени като свръхпечалби с повишена ставка, в резултат на което държавният бюджет на кралството получи 625 млн. евто (1211.56 милиона лева) допълнителни средства, е информирал Де Гест.