Русия забрани влизането на 500 американци, включително нa президент на САЩ, в периода 2009-2017 г., Барак Обама, съобщи външното министерство на Руската федерация, цитирано от РИА Новости.

"В отговор на редовно налаганите антируски санкции от администрацията на Джо Байдън, които са предназначени, според плана на Вашингтон, да нанесат максимални щети на Русия, засягайки лично длъжностни лица и обикновени граждани на страната ни, като контрамярка влизането в Руската федерация е затворена за 500 американци", се посочва в изявлението на ведомството.

Списъкът включва Барак Обама, настоящи ръководители на различни нива на изпълнителната власт и бивши служители, по-специално Нина Янкович, която е служила като куратор на Белия дом за борба с "руската дезинформация“. Освен това списъкът включва сенатори и конгресмени, избрани през ноември 2022 г., експерти и служители на "аналитични центрове, участващи в разпространението на русофобски нагласи и фалшификати, както и ръководители на компании, доставящи оръжие на Киев", обобщава медията.

Освен това представители на правителството и правоприлагащите органи, които участват в преследването на хора в случая с "щурмуването на Капитолия“, са включени в "списък-500“.

От външното министерство подчертават, че е "крайно време Вашингтон да се научи: "нито една враждебна атака срещу Москва няма да остане без остра реакция". Принципът на неизбежността на наказанието ще се прилага както в отговор на санкциите, така и при опитите на САЩ да се намесват в професионалните дейности на руснаците, отбелязват от ведомството".

Въз основа на това Москва отново отхвърли искането на американското посолство за консулско посещение на арестувания за шпионаж репортер Евън Гершкович. От министерството обясниха, че това е отговор на отказа за издаване на визи на руски журналисти от пула на ръководителя на ведомството Сергей Лавров.

"След началото на войната Западът засили санкционния натиск върху Москва. Броят на ограниченията достига десетки хиляди, въпреки че в САЩ и Европа се признава, че отрицателното въздействие не е толкова значително.

Както е отбелязал президентът на Русия Владимир Путин, политиката за сдържане и отслабване на Русия е дългосрочна стратегия на Запада, чиято основна цел е да влоши живота на милиони хора. Въпреки това, според държавния глава, Москва спокойно преживява този постоянен натиск, а инициаторите на санкциите се самонаказват", отбелязват от медията.