Държавният глава на САЩ Джо Байдън обяви в хода на брифинг, че е подписал законопроекта за отпускане на финансова помощ в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван, предават световните медии.

"Това е добър ден за Америка, това е добър ден за световния мир. Това е изключително важно. Току-що подписах законопроект, който е посветен на помощта за сигурност. Това ще направи Америка по-безопасна, ще направи света по-безопасен. Ще осигури ... съдействие на нашите партньори, за да могат да се защитят...“, подчерта Байдън.

Във вторник (местно време) Сенатът на САЩ прие дълго отлагания пакет за разпределяне на 95 милиарда долара в помощ на Украйна, Израел и Тайван.

Законопроектът получи широка двупартийна подкрепа: "за“ гласуваха 79 сенатори, а "против“ – 18, 15 от които републиканци, а трима – демократи.

Пакетът обединява четири законопроекта, които Камарата гласува поотделно в съботно заседание. Той предвижда почти 61 милиарда долара помощ за Украйна, над 26 милиарда долара за Израел и повече от 8 милиарда долара за Индо-Тихоокеанския регион. Първите три законопроекта са много подобни на пакета, който Сенатът прие по-рано тази година.