Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепи кандидатурата на нидерландския премиер Марк Рюте за поста генерален секретар на НАТО, съобщава изданието Politico, като се позовава на пожелал анонимност служител на Вашингтон.

Позицията на Байдън вероятно ще накара повече съюзници на САЩ да подкрепят Рюте след месеци на борба за поста между него и няколко други европейски лидери.

По-рано през деня Politico съобщи, че две трети от страните от Алианса са съгласни нидерландецът да поеме управлението му. Мандатът на сегашния генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг изтича през октомври. Норвежецът е начело на западния военен съюз от 2014 година насам.

От редакцията отбелязват, че расте натискът за определяне на генерален секретар на Алианса до годишната среща на върха през юли във Вашингтон. Рюте се разглежда като много потенциален кандидат за поста.И ако бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се върне в Белия дом, нидерландецът ще трябва да се съобрази с републиканския скептицизъм по отношение на НАТО и колективната сигурност.

Според правилата на НАТО решението за назначаване на генерален секретар трябва да бъде взето единодушно, което означава, че Рюте трябва да си осигури подкрепата на всички 31 страни членки на Алианса.

Всеки кандидат за поста трябва да получи одобрението на Турция и Унгария. Твърди се, че Турция е поискала отделни гаранции от Рюте. В Унгария на свой ред имат дългогодишни различия с нидерландския премиер.