Bild пише, че руските войски ще превземат Бахмут в рамките на броени дни.

Според разследване на BILD най-дългата битка на войната е към своя край, след като нахлуващите войски на наемната армия на "Вагнер" успяха да пробият останалата контролирана от Украйна западна част на града през последните 48 часа.

По информация на германското издание Украйна държи само едната страна на най-западната улица в града. Отвъд това има още няколко гаража и след това два километра открита местност до следващото контролирано от Украйна село, наречено Ивановске.

По-рано "Вагнер" вече съобщиха, че са си пробили път с бой до западните покрайнини на града и са на 250 метра от победата, отбелязва медията.

В сряда украинската армия разпространи видеозапис, потвърждаващ това твърдение. 26-секундното видео показва как украински войници стрелят с реактивни гранати от лявата страна на улица Жувилейна надясно, след което бързо бягат за прикритие.

"От това може да се потвърди: десетките хиляди мъже на Русия са достигнали източната страна на пътя и сега контролират 99 процента от Бахмут. Украйна все още контролира около 20 сгради, или по-малко от 1 процент от площта на града“, пише Bild.

Украинските войници пуснаха нови красноречиви видеоклипове в сряда. На тях се вижда как мъже в пълно бойно снаряжение напускат горящия град пеша. Нито един мъж не казва дума. Вместо това по лицата на войниците са изписани трудностите от последните няколко дни.

Междувременно украинските военни блогъри се стремят да контролират щетите и се опитват да осмислят по нов начин предстоящата загуба на Бахмут, се отбелязва в статията на Bild.

Само преди няколко месеца президентът Володимир Зеленски обяви града за непревземаема "крепост“, военният журналист Андрий Цаплиенко написа в сряда: "Основната задача на въоръжените сили изобщо не е да се бият по улиците (на Бахмут ) , но да спечелят битката за височините по фланговете. Докато вагнеровците се бият в руините на улиците, контролирани от ВСУ, те няма да разпръснат силите си по фланговете.

Казано ясно: задачата на армията вече не е да освободи или дори да задържи града, а единствено да забави руското настъпление западно от Бахмут.

Частите на украинската армия, междувременно, продължиха усилията си да овладеят фланговете на града. Тяхната надежда: Ако Бахмут падне през следващите няколко часа или дни, ордите на руските наемници ще бъдат заклещени там, защото не могат нито да напреднат на запад, нито да се оттеглят на изток.

Защото там чакат т. нар. "заградителни" части на руската армия, които трябва да предотвратят отстъплението на наемниците и бившите затворници на "Вагнер" със силата на оръжието, ако се наложи.