Вече е ясно – Украйна няма боеприпаси и нейните военнослужещи не могат да поразяват необходимите цели, дори и с най-ефективните оръжия в арсенала си – като HIMARS, отбелязва американското издание Business Insider.

Американският ветеран Джонатън Покет, който в момента се бие в Украйна, твърди, че ВСУ вече не могат да използват HIMARS за удари по цели, които само допреди няколко месеца са щели да поразят без съмнение. Неговият отряд разполага със защита от американската система, но използването й е все по-рядко, тъй като ракетите за нея са на изчерпване.

Покет е снайперист от рота, която е част от 59-та моторизирана бригада на ВСУ. Включва чуждестранни бойци, които се бият за Украйна. Въпреки че технически е разузнавателна единица, тя също така изпълнява операции за нападение и отбрана.

Американският боец ​​изучава сателитни изображения, "търсейки цели, батареи, артилерийски батареи, които трябва да бъдат ударени, както и колони техника и възможни пунктове за снабдяване на руснаците“. Той предава координатите на оператора на HIMARS, който след това започва процеса на военна проверка, за да потвърди целта и да определи дали си струва да бъде ударена. Следващата стъпка е истинската атака.

Доставките на ракети започнаха да пресъхват през октомври, когато Русия започна нова офанзива в Донбас, а републиканците блокираха помощта на САЩ. Миналия месец Конгресът на САЩ одобри 300 милиона долара за Украйна, които включват и доставки на ракети HIMARS. Но отпуснатите пари вече са похарчени.

Тъй като ситуацията със снабдяването на фронта се влоши, на Покет често казват, че "не сме много заинтересовани от такива цели сега“, когато представя потенциални опции за удар. Тази промяна се случи, защото "ракетите ни свършват“.

Отрядът все по-внимателно избира цели за атаки. Например са спрени опитите за удари по руските полигони. Една ракета може да ликвидира до 30 военни на Москва.

Руснаците често отговарят на такива атаки с ракетни удари срещу мирни градове. Този риск би бил приемлив за Украйна, ако имаше повече ракети, отбелязва изданието.

Украински официални лица казват, че Киев се нуждае от повече ракети. Институтът "Хъдсън“, американски мозъчен тръст, предупреди този месец, че страната е изправена пред "сериозен недостиг“.

Украйна изпитва критичен недостиг на доставки, по-специално боеприпаси за артилерия и противовъздушна отбрана. Покет казва, че законодателите на САЩ са "до известна степен отговорни за неуспеха ни да удържим линията“.

По думите му критичният недостиг на боеприпаси възпрепятства операциите на ВСУ. Преди това ВСУ са използвали всяка възможност за унищожаване на цели. Но украинците трябваше да променят мисленето си. Доскоро артилерия и минохвъргачки можеха да открият огън по малка група руснаци. Сега се изпраща пехота за отстраняване на заплахата.

Покет казва, че украинските войници са толкова "отчаяни“ за боеприпаси, че искат от него гранати и куршуми всеки път, когато сменя позицията си. Проблемът със западната помощ е, че тя идва на части, с дълги дебати, което прави планирането за Украйна много трудно.

"Много експерти и западни служители вече предупредиха, че ситуацията за Украйна е тежка и че тя може да загуби войната от Русия, ако не получи достатъчна подкрепа“, пише изданието.

Генерал Кристофър Каволи, началник на Европейското командване на САЩ и Върховен главнокомандващ на НАТО, предупреди тази седмица, че Русия може бързо да спечели войната, освен ако Украйна не получи повече помощ.

Покет призова САЩ да продължат подкрепата си, заявявайки, че действията на Републиканската партия са разклатили дългогодишната му лоялност към партията. Той твърди, че Украйна демонстрира ясно, че с достатъчно подкрепа може да отвърне на руснаците. Всичко, което е необходимо, е обещанието за непоколебима подкрепа.

"Колко още трябва да доказват? Подкрепете Украйна, помогнете ни да спечелим тази война", призова американският ветеран.