Броят на арестуваните за терористичната атака на пешеходната улица "Истиклял“ в центъра на Истанбул достигна до 50 души. И докато разследването продължава, в някои турски и гръцки медии се появи информация, че един от заподозрените за атентата, при който загинаха осем души, а над 80 други бяха ранени, е избягал в България.

Сред последните арестувани са братята Амар и Ахмет Джаркаш, откарали до Одрин заподозрения беглец Б., предал чантата с бомбата на сирийката Алхам Албашир, за да извърши атентата. Турската телевизия NTV отбелязва, че Б. е отведен в Одрин, за да избяга в България.

"Някои данни сочат, че Б. е избягал в България“, предаде на свой ред гръцката ERT.

Журналистът на вестник Hurriyet Абдулкадир Селви съобщи, че Амар Джаркаш е бил "мозъкът“ на атаката на улица "Истиклял“. Именно той е транспортирал с колата си 25-годишната сирийка Алхам Албасир до района на Есенлер, където бе арестувана. В полицейското управление продължават процедурите по отношение на Ахлам Албасир.

"Гърция и България под тревога за съмнително лице“, пише в заглавие гръцката медия To ПAPON. В статията изданието отбелязва,че съседните на Турция страни "са нащрек“ след сигнал от Интерпол за избягал, за когото се смята, че е замесен в смъртоносната атака в Истанбул.

По данни на медията "Гърция е сред страните, които са получили предупреждение от Международната организация на криминалната полиция, но турските власти твърдят, че заподозреният е избягал в България“.

Към настоящия момент се прави опит да се картографира маршрутът, по който може да е минал, да се локализира и арестува конкретното лице, което според турските власти е имало връзка с арестуваната сирийка.

Друга гръцка медия – The Toc, твърди, че турските власти  са "изпратили снимки и подробности за заподозрения до съседните страни, включително на Гърция. Конкретният заподозрян изглежда се е представял като във връзка с арестуваната за атентата, за да не буди подозрение. По последни данни конкретният заподозрян е избягал в България, където е обявено издирването му“.