Учени откриха рекордно голяма звездна черна дупка в нашата галактика. Обектът, който носи името Gaia BH3, е около 33 пъти по-масивен от Слънцето, съобщава британският вестник The Independent.

От редакцията припомнят, че досегашният "рекордьор“ бе Cygnus X-1 – черна дупка, 21 пъти по-масивна от Слънцето.

Тази новооткрита черна дупка, разположена на около 2000 светлинни години, всъщност е втората най-близка до Слънчевата система, според нова статия, публикувана в списание Astronomy and Astrophysics.

Звездните черни дупки са вид черна дупка, която се образува от останките на огромни звезди. Когато достатъчно голяма звезда изчерпи водородното си гориво, тя се срива под собствената си гравитация, експлодирайки като свръхнова, оставяйки след себе си огромно звездно ядро. Ако ядрото е достатъчно масивно, то ще се срути в черна дупка, обект толкова плътен и с толкова силно гравитационно привличане, че дори светлината не може да излезе от него.

Звездните черни дупки обикновено имат маса, варираща от пет до няколко десетки пъти масата на Слънце. Те са много по-малки по маса в сравнение със свръхмасивните черни дупки, които могат да бъдат милиони или милиарди пъти по-големи от масата на Слънцето и се намират в центровете на галактиките, включително нашата. Така че докато тази новооткрита черна дупка е най-голямата звездна в нашата галактика, тя все още е много по-малка от супермасивната черна дупка Стрелец A* в центъра на Млечния път.

Gaia BH3 е открита, след като астрономите анализираха данни от мисията Gaia на Европейската космическа агенция и забелязаха странно трептящо движение в звездата, разположена в съзвездието Орла. Оказва се, че това колебание е причинено от звезда, обикаляща около черна дупка, а именно Gaia BH3. Използвайки много големия телескоп на Европейската южна обсерватория (VLT ESO) и други обсерватории, астрономите тестваха масата на черната дупка и установиха, че тя е зашеметяващите 33 пъти по-голяма от тази на Слънцето.

Повечето други звездни черни дупки в нашата галактика са по-малко от 10 пъти масата на нашето Слънце, което прави Gaia BH3 рядка находка.

"Никой не е очаквал да открие дебнеща наблизо черна дупка с голяма маса, която все още не е била открита. Това е откритие, което правите веднъж в изследователския си живот“, казва авторът на изследването Паскуале Пануцо, астроном от Парижката обсерватория, част от Националния център за научни изследвания.

Бедните на метали звезди, съставени предимно от водород и хелий с минимални количества по-тежки елементи, се смята, че запазват повече маса през целия си живот, потенциално оставяйки след себе си достатъчно материал, за да образуват по-масивни черни дупки, след като умрат. Въпреки това, все още няма преки доказателства, свързващи бедните на метал звезди с образуването на черни дупки с голяма маса.

Събират се много повече данни за тази черна дупка и нейната звезда, но няма да бъдат публикувани до 2025 година.

"Предприехме изключителната стъпка да публикуваме тази статия въз основа на предварителни данни поради уникалния характер на откритието“, поясни в изявление съавторът Елизабета Кафау, изследовател в Парижката обсерватория CNRS.